Pascal Rueff

AMBEO Expertberättelser

Pascal Rueff är regissör, poet och 3D ljudtekniker.

Det finns många sätt att närma sig binaural ljudinspelning. Från att sätta ett par elektretmikrofonkapslar för tjugo kronor på öronen till att använda ett högkvalitativt konstgjort huvud för 25000 Euro. Med detta beaktat kan vi skatta oss lyckliga att Neumann tidigt satsade på det binaurala formatet. Med KU 100 har företaget skapat ett verktyg som är idealiskt utformat för professionell ljudinspelning. Idag fungerar KU 100 som referenssystemet eftersom det enkelt hanterar förändringar i klang, ett problem som är inbyggt i HRTF för ljudströmmar (dvs filtereffekter skapade av de akustiska egenskaperna hos örat). Från KU 100 får man ett naturligt ljud, vilket gör det möjligt för producenten att fokusera på att skapa det tredimensionella ljudlandskapet. Mediets transparens öppnar upp helt nya möjligheter. Det är uppmuntrande att se ljudexperter med decennier av erfarenhet upptäcka hur enkelt det är att återskapa närvaro, rörelse (oavsett hur lite) eller komplexa ljudlandskap -

„kort sagt: Omfattande, raffinerade ljudupplevelser - med det enkla stereofoniska formatet hos en KU 100. “
Pascal Rueff

Från att hörlurar blivit ett vanligare sätt att lyssna har det binaurala formatet gjort det möjigt att gå tillbaka till skälva essensen i lyssningsupplevelsen. Alla som lyssnar kan uppleva det och återupptäcka att vi har lyssnat binauralt sedan födseln. Och sedan födseln har vi också möjighet att tolka komplexa ljudbilder.

För de som arbetar med ljud är känslan av hörande en märkligt starkt intim upplevelse. Agance du Verbe använder det binaurala formatet för att producera audioupplevelser avsedda för hörlurar, t ex rundvandringar, shower eller museum. Vi skapar upplevelser som är mycket personliga och samtidigt gemensamma (“together alone”) - som en gemensam dröm i vilken känslorna är intensiva nog att utmana lyssnarna. De kan mycket väl känna känslan av att vara på samma plats samtidigt som inspelningshuvudet. Detta egocentriska perspektiv är också något för vår tid. Hörande är ofta känslan på utsidan, omgivningen, ansluten till hjärnan och känslornas rötter. Det är fascinerande att “audio-transportera” lyssnaren till en annan värld med bara hörlurar som redskap. Det är också mycket effektivt.
Tack vare detta fantastiska format kan publiken uppleva historia, immateriella arv eller världar som annars skulle vara onåbara, oavsett om de är verkliga eller fiktiva. Det är både dokumentärt (genom realism) och poetiskt (genom upplevelser).

Om Pascal Rueff

Pascal Rueff är regissör, poet och 3D ljudtekniker. De senaste 15 åren har han ägnat sig åt alla aspekter av binaural produktion. Han har producerat flera serier om andra världskriget, Illuminations by Rimbaud och Chernobyl i samarbete med forskare, konstnärer, och tekniker. Han är binaural ljudexpert för yrkesutbildningen på Institut National de l’Audiovisuel (INA) i Paris och arbetar tillsammans med Feichter Audio. Han leder Agence du Verbe, en institution inriktad mot binaural produktion. 2016 mottog han Canac award från Société Française d’Acoustique för sina exceptionella 3D produktioner. Upptäck dem här: www.binaural.fr.

Om Pascal Rueff

Expertberättelser för binaural

Radio France

Radio France är nationell radio som började 1975. Det är den största franska radiostationen med över 13,5 miljoner dagliga lyssnare.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten är en ljudtekniker baserad i Istanbul som specialiserat sig på både live och studio. Han har spelat in, mixat och turnerat med många Turkiska toppartister.

Phonomatic Lab

Phonomatic Lab föddes från en enkel idé lånad från den självutnämnde phonometrikern Erik Satie: ""att slå vakt om musiken på varje tänkbart medium"". För att denna dröm ska bli verklighet använder vi binaural teknik och gör våra inspelningar tillgängliga på Music Inside Records.

Gareth Fry

Gareth Fry är sound designer som fått priser. Han har arbetat med Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter och öppningsceremonin vid Olymiaden 2012. Han har också skapat binaural och ambisoniska utställningar och VR upplevelser för olika utställningar och kampanjer.

Pascal Rueff

Pascal Rueff är regissör, poet och 3D ljudtekniker. De senaste 15 åren har han ägnat sig åt alla aspekter av binaural produktion. Han har producerat flera serier om andra världskriget, Illuminations by Rimbaud och Chernobyl i samarbete med forskare, konstnärer, och tekniker.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Kontakta oss

Om du har frågor eller kommentarer om AMBEO Music Blueprints eller vill dela med dig av dina erfarenheter och medverka i en Expertberättelse, vänligen kontakta oss. Och snälla, när du lämnar feedback eller kommenterer, skriv ditt telefonnummer MED landsnummer, efter plustecken.

Newsletter subscription