Gareth Fry

AMBEO Expertberättelser

Jag befinner mig i en liten båt på väg uppför Amazonfloden för att besöka en by i Mayoruna, ett inhemskt samhälle på gränsen till Amazonas regnskogsområde. Båten är liten, ostadig och så full av hål att den ständigt måste ösas. Och jag har diverse inspelningsutrustning värd omkring 20000 dollar i min ryggsäck inklusive Neumann KU100 binaural huvud.

Men låt oss backa fyra år först. 2010 började jag arbeta med teaterkompaniet Complicite, och regissörerna Simon McBurney och Kirsty Housley, för att anpassa boken Amazon Beaming till scenproduktion - The Encounter. Boken berättar den sanna historien om en fotograf som kom vilse i Amazonas regnskog och hans möte med Mayoruna-samhället. Mycket snabbt upptäckte vi att konventionell teaterteknik inte fungerade för att effektivt berätta historien, så vi började utforska andra vägar och landade slutligen i binauralt ljud. Vilket är fantastiskt, men det finns inte många binaurala ljudeffektinspelningar i Amazonas regnskog.

Och så är jag nu på en expedition för att spela in några. Den lilla utombordsmotorn kommer slutligen att lägga ner på grund av bränslebrist och vi blir tvungna att paddla med våra händer och en bräda. Inspelning på plats är ofta förenat med de oväntade, vilket gör att du vill ha den säkraste mest skottsäkra utrustningen med som finns att få tag i. Lyckligtvis var motorstoppet det enda dramat under resan och med flera expeditioner in i regnskogen lyckades vi spela in ett antal olika miljöljud på olika platser, med fantastiskt resultat.

Vi spelade också in ett överflöd av intervjuer med medlemmar av samhället, med KU 100 i mitten av rummet för att ge en äkta känsla av människor runt om.

Jag hyrde också ett Cessna flygplan för att fånga ljudet av när den landar och överflygningar. Man kan sätta ett vanligt handhållet fäste på mikrofongängan på KU100 för att göra den handhållen om det är trångt som i cockpit på ett flygplan. KU100 är verkligen inte lätt, det är bra träning för armarna, men resultatet är superbt.

Den kraftiga konstruktionen och finishen av KU100 gör att den klarade att tappas och skutta på diverse ojämna vägar, små flygplan och båtar, sköljas av svett, myggor och myggmedel utan något som helst sprak eller brum. Ytterligare bonus var att myggorna gillade KU100, vilket gjorde att färre bet mig!

„KU100 är verkligen en smidig mikrofon att spela in med, för den återger ljud precis på samma sätt som öronen - så om det låter bra för dej, så kommer det att låta bra på inspelningen.“
Gareth Fry

Jag tycker det är bra att sluta ögonen när jag riggar en inspelning så jag kan fokusera på ljudet, och utesluta vad ögonen säger mig om vad jag hör. Om du spelar in tal, är det en bra att sänka stativet som KU100 sitter på så att öronen är i munhöjd. Detta ger mer dynamisk effekt, särskilt om någon är riktigt nära huvudet. Du måste vara medveten om att huvudet fångar upp allt omkring dej, så om du försöker spela in något speciellt, måste du vara medveten om att allt extra ljud och akustiken i rummet kommer att fångas av huvudet också. Detta kan ju vara en bra grej, om du vill spela in någonting i miljö, och karaktären i rummet eller miljön är viktig.

Inspelningarna behöver ingen efterbearbetning så de är klara att använda direkt. Det är faktiskt så att för mycket bearbetning kan ta bort en del av informationen i inspelningarna som gör dem tredimensionella, så det är viktigt att få inspelningarna så nära det du vill uppnå som möjligt.

KU100 ger en fantastisk känsla av att “vara där”, mycket mer än någon annan typ av mikrofon kan göra. Den får liv i den dynamiska miljön för lyssnaren. Det är fantastiskt att betrakta lyssnare till binaurala inspelningar för de vänder sig om i stolarna för att se var ljudet bakom dem kom ifrån. Binauralt ljud är ett fantastiskt verktyg för drama eftersom det skapar en så stark känsla av rum, av panorama, och det placerar skådespelarna i den världen.

Vår publik på 800 eller så personer har alla Sennheiser HP02-140 hörlurar kopplade in i vårt ljudsystem. Valet av hörlurar var viktigt för oss, med öppna (i motsats till slutna) hörlurar som ger ett mer naturligt ljud som gynnar binauralt ljud. Trådlösa hörlurar - som IEM eller tysta disco system, som visserligen är smidiga i vissa avseenden, men ofta inte fullt stereo så de kan begränsa intrycket av det binaurala ljudet.

Med en grej, ett mini soundcheck - för att för att försäkra oss om att publiken har sina lurar så de får den rätta upplevelsen, eftersom många ofta sätter sina hölurar fel. Vi har också en monomix, och ett antal interface för hörselhjälp för att säkerställa att showen är tillgänglig för alla.

I vår scenproduktion använder vi binaurala inspelningar gjorda ute på plats, men vi använde också KU100 live på scenen. Huvudet på scenen gjorde att regissör och skådespelare Simon McBurney kan tala direkt till publiken med hjälp av det binaurala ljudet, att viska in i ett öra, eller tala direkt till varje medlem. Det skapar en otrolig känsla av intimitet mellan skådespelare och publik, och samtidigt känns det som att Simon sitter bredvid dem i publiken och berättar en historia, och att de är på scenen i Amazonas regnskog.

Binauralt ljud är en fantastisk pensel i berättarens palett - inte perfekt för allt, men oöverträffat för vissa saker. För The Encounter är den det perfekta mediet för att berätta historien, och den skapar en upplevelse som har tänt publik över hela världen. The Encounter har turnerat i UK, USA, Australien och Europa och nyligen avslutat 16 veckor på Broadway. Den har fått pris för sound design -UK’s Evening Standard award for Best Design.

Om Gareth

Gareth Fry är sound designer som fått priser. Han har arbetat med Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter och öppningsceremonin vid Olymiaden 2012. Han har också skapat binaural och ambisoniska utställningar och VR upplevelser för olika utställningar och kampanjer. Han är grundare och ordförande i Association of Sound Designers. Han fick Oliver Award 2007 för sitt arbete med Waves på National Theatre med Katie Mitchell, för vilket han beskrevs som en "visionär" i tidningen The Guardian. Han fick Oliver award 2009 för sitt arbete på National Theatre of Scotland med Black Watch, i regi av John Tiffany. http://www.garethfry.co.uk

Om Gareth

Expertberättelser för binaural

Radio France

Radio France är nationell radio som började 1975. Det är den största franska radiostationen med över 13,5 miljoner dagliga lyssnare.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten är en ljudtekniker baserad i Istanbul som specialiserat sig på både live och studio. Han har spelat in, mixat och turnerat med många Turkiska toppartister.

Phonomatic Lab

Phonomatic Lab föddes från en enkel idé lånad från den självutnämnde phonometrikern Erik Satie: ""att slå vakt om musiken på varje tänkbart medium"". För att denna dröm ska bli verklighet använder vi binaural teknik och gör våra inspelningar tillgängliga på Music Inside Records.

Gareth Fry

Gareth Fry är sound designer som fått priser. Han har arbetat med Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter och öppningsceremonin vid Olymiaden 2012. Han har också skapat binaural och ambisoniska utställningar och VR upplevelser för olika utställningar och kampanjer.

Pascal Rueff

Pascal Rueff är regissör, poet och 3D ljudtekniker. De senaste 15 åren har han ägnat sig åt alla aspekter av binaural produktion. Han har producerat flera serier om andra världskriget, Illuminations by Rimbaud och Chernobyl i samarbete med forskare, konstnärer, och tekniker.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Kontakta oss

Om du har frågor eller kommentarer om AMBEO Music Blueprints eller vill dela med dig av dina erfarenheter och medverka i en Expertberättelse, vänligen kontakta oss. Och snälla, när du lämnar feedback eller kommenterer, skriv ditt telefonnummer MED landsnummer, efter plustecken.

Newsletter subscription