Dan Shores

AMBEO Expertberättelser

Trefaldigt GRAMMY® nominerade Daniel Shores startade sin professionella karriär med Sono Luminus, först som assisterande ingenjör, sedan som ingenjör, sedan chef för Sono Luminus skivbolag.

I en av mina senaste inspelningar har jag haft det verkliga nöjet att prova Sennheiser MKH 800 Twins när vi spelade in Islands Symfoniorkester i Reykjavik. Erfarenheten var helt ny, både med ensembeln och med mikrofonen, och jag sätter dem verkligen på prov med den breda dynamiken på musiken och ensembelns sättning.

För denna inspelning är ensembeln i fullt omslutande surround för Pure Audio Blu-ray i 9.1 Aura-3D och Dolby Atmos. Jag åstadkom detta genom att använda ett centralt mikrofonarrangemang och orkestern placerad runt om i en full 360-graders cirkel.

„Vi hyrde Sennheisers mikrofonkit med fem för att använda som grundlager i vårt huvudkluster (en mikrofon för varje högtalare i ett standard 5.1 setup.)“
Dan Shores

När jag öppnade var jag genast imponerad av paketet och hur komponenterna var sammansatta. Allt i konstruktionen och hela bygget av kitet var genast självklart från mikrofon och det skakdämpande fästet, till den inkluderade kabeln som ger tillgång till båda kapslarna i mikrofonen. Min enda undran var att kabeln inte hade matchande markeringar om vad som var front och back, men det var enkelt löst när man kopplade in dem.

Jag spelade in orkestern i 352.8kHz DXD upplösning under fem dagar (en session per dag). Varje dag spelade vi in ett nytt verk, och för varje verk var uppställningen av orkestern annorlunda, ibland med brasset främst, ibland med träblås längst bak, och en gång med helt mixad stråk och brasssektion runt riggen för att fånga den unika effekt som kompositören hoppades på. Vad som var mest glädjande med resultatet av 800 Twin är att oavsett orkesterkonfiguration hanterade mikrofonerna det som skickades in i dem på ett konsekvent och jämnt sätt. Soundet var fullt, transparent och detaljerat och fortfarande musikaliskt och inte överdrivet kliniskt. De levererade superb detaljrikedom i partier som var ppp och fullt beredda att hantera kraften av partier som var FFF utan att visa någon skillnad i prestanda.

Jag hade mikrofonerna i Omni mode, vilket var ganska enkelt att välja i DAW genom att skicka båda kanalerna (som du får från feeden från båda kapslarna) till samma panoreringsläge på samma volym, och eftersom jag inte ändrade dem i slutmixen, eftersom vi hade mycket ont om tid, och det udda arrangemanget med orkestern vi valde, var jag mycket nöjd med att veta att jag hade flexibiliteten att ändra pattern i postproduktion med AMBEO plug in om behovet skulle uppstå.

Det var en underbar erfarenhet att ha möjlighet att använda 800 Twins, och jag kan varmt rekommendera den till alla kollegor. Jag ser fram emot att prova dem i framtiden med mindre ensembler och solo instrument.

Om Dan Shores

Trefaldigt GRAMMY® nominerade Daniel Shores startade sin professionella karriär med Sono Luminus, först som assisterande ingenjör, sedan som ingenjör, sedan chef för Sono Luminus skivbolag. Nu har med förändrad företagsstruktur har Daniel återvänt till det som han trivs bäst med - som inspelningstekniker. Daniels fokus har många år varit hans kärlek till ljud och vilja att skapa de mest utsökta inspelningar av musik som kan göras för att ge lyssnaren bästa intryck och upplevelse.

Med över 150 kommersiellt tillgängliga inspelningar för Sono Luminus, Steinway and Sons, Naxos, Delos och många andra har Daniel alltid haft kärlek och fokus på surround sound, och i många år har han gjort 5.1, 7.1, 9.1 och nu 11.1 för kommersiell utgivning, vilket ger konsumenten möjlighet att uppleva nya och unika lyssningsupplevelser.

När han inte är i studion är Daniel adjunkt professor på Shenandoah University där han undervisar i fjärrinspelning, surround sound och grundläggande mastringsteknik i skolans musikinspelnings och produktionstekniska avdelning. Daniel är också musiker själv och började som klassisk/jazz pianist och slagverkare för att sedan gå in i jazz och rock med bas, gitarr, mandolin och diverse udda inslag.

Om Dan Shores

Expert stories for loudspeakers

Paul Geluso

Paul Geluso has been credited as mix engineer, mastering engineer, producer, and musician on hundreds of music and film titles. As composer and sound designer, his work has been exhibited internationally receiving support from the New York State Council for the Arts and Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is a Polish sound engineer and music producer. She studied music production and sound design at the Fryderyk Chopin music academy in Warsaw. After graduating from high school in 1989, she began her career as a freelance sound engineer, recording manager and music producer – first in Warsaw, then in Switzerland and Germany. Since 1993, she has been teaching recording techniques at the FHNW Academy of Music in Basel, Switzerland, where she also lives.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is still young but he has already been doing sound for more than half of his life. After a career start where he teams up with the rising stars of Parisian free jazz and notably records Akosh.S Unit, he decides to enlarge his horizons by taking charge of the monitor mixes on the tours of Mireille Mathieu and Juliette Greco. He thus develops a certain quality for adaptability.

Dan Shores

Trefaldigt GRAMMY® nominerade Daniel Shores startade sin professionella karriär med Sono Luminus, först som assisterande ingenjör, sedan som ingenjör, sedan chef för Sono Luminus skivbolag. Nu har med förändrad företagsstruktur har Daniel återvänt till det som han trivs bäst med – som inspelningstekniker. Daniels fokus har många år varit hans kärlek till ljud och vilja att skapa de mest utsökta inspelningar av musik som kan göras för att ge lyssnaren bästa intryck och upplevelse.

György Mohai

György Mohai, Ljudtekniker och Sound Designer med bas i Budapest, Ungern. En betydande del av den unga generationen av ljudtekniker Ungern. Han studerade musik redan i unga år och gick på Jazz Vocals Faculty of the Kőbánya Conservatory, en fortsättningsutbildning som varit basen för många kända ungerska musiker. 2010 avslutade han en Sound Director BA vid University of Theatre and Film Arts, där han ofta återvänt för att föreläsa.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, född Schwarz, är ljudtekniker och producerar akustisk musik för radio, TV och musikbranschen. Hennes inspelningar har fått många, både tyska och internationella, nomineringar och priser. Hennes inspelningar har fått två Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, en Grammy Nominering och många fler.

Kontakta oss

Om du har frågor eller kommentarer om AMBEO Music Blueprints eller vill dela med dig av dina erfarenheter och medverka i en Expertberättelse, vänligen kontakta oss. Och snälla, när du lämnar feedback eller kommenterer, skriv ditt telefonnummer MED landsnummer, efter plustecken.

Newsletter subscription