Vår historik

När Fritz Sennheiser grundade företaget år 1945 startade han något som idag skulle kallas för ett ”uppstartsföretag”. Även om företaget inte startades i ett garage påminner vår bakgrund i hög grad om ett klassiskt uppstartsföretag, då företaget ursprungligen grundades på en bondgård nära Hannover. Fritz Sennheiser identifierade snart snabbt växande affärsmöjligheter och använde sig av kunskap och kompetens från sin tidigare forskningskarriär för att uppfylla den höga efterfrågan på mätanordningar och mikrofoner.

Detta var bara början på en historia av innovation och en jakt på nya idéer. Idag fortsätter historien: När du besöker vårt huvudkontor för en lyssningssession, produktkonsultation eller för en rundtur på fabriken kan du fortfarande känna samma engagemang och en oupphörlig entusiasm för perfektion och innovation.

1945–1982: Företaget grundas av prof. dr Fritz Sennheiser

Fritz Sennheiser grundade Laboratorium Wennebostel (”Labor W”, som översätts med Lab W) i juni 1945. Det nystartade företagets tillverkade mätinstrument som såldes till Siemens. Bondgården där företaget grundades ingår fortfarande i våra affärslokaler. 1958 bytte företaget namn till Sennheiser electronic och 1996 bytte man juridisk form till Sennheiser electronic GmbH & Co. KG.

1945 bad Siemens laboratoriet att bygga om en mikrofon från en österrikisk leverantör, vilken lanserades som MD 1 år 1946. Samma år började Sennheiser utveckla sin egen mikrofon: MD 2 ingick i företagets sortiment från 1947.

MD 82, den första riktmikrofonen, tillverkades 1956. I början av sextiotalet började Sennheiser utveckla och forska kring teknologin bakom kondensormikrofoner. Denna teknik fann nya användningsområden inom ljudinspelning för film och TV.

1957 införde Labor W ett trådlöst mikrofonsystem för professionellt tv-bruk, som utvecklades i samarbete med NDR. Från 1958 marknadsfördes det trådlösa mikrofonsystemet tillsammans med Telefunken under namnet Microport.

1960 introducerade Sennheiser den dynamiska mikrofonen MD 421, som tillverkas och säljs än idag.

1968 lanserade Sennheiser HD 414, världens första öppna hörlurar, vilka fortfarande är de mest sålda hörlurarna i fullstorlek genom tiderna. Visste du att vi fortfarande har kablarna och de klassiska gula öronkuddarna i lager?

1971: MD 441 introducerades – modellen har nu blivit en mikrofonklassiker.

Ljudet blev spatialt 1974: Stereomikrofonen MKE 2002 som bärs på huvudet möjliggör binaurala ljudinspelningar enligt principen för konsthuvudstereo.

I slutet av 70-talet bidrog den första Microport-mottagaren med flera kanaler och utvecklingen av ett kompressionsförstärkarsystem till en klart bättre trådlös mikrofonteknik.

1982 till 2012: Företaget etablerar sig internationellt under prof. dr Jörg Sennheisers ledning

1982 överlämnade prof. dr Fritz Sennheiser över företagets ledning till sin son, prof. dr Jörg Sennheiser.

1988 var startpunkten för familjeföretagets internationella etablering: Det första försäljningsdotterbolaget, Sennheiser France, bildades. Med tiden bildades fler dotterbolag och idag har vi 21 dotterbolag över hela världen.

1988: HD 25-hörlurarna lanseras på marknaden. De utformades ursprungligen som kontrollyssningshörlurar för yrkesbruk och de användes också som kvalitetshörlurar under flygningar med Concorde-plan, innan de fortsatte och erövrade DJ-bås över hela världen. 2013 var det 25-årsjubileum för HD 25, då vi firade och såg tillbaka på dessa legendariska hörlurars historia.

Sennheiser tog över studiomikrofontillverkaren Georg Neumann i Berlin 1991 och mikrofonproduktionen integrerades i Sennheisers egen fabrik i Wennebostel.

1991 lanserades Orpheus elektrostatiska hörlurar på marknaden. Modellen fanns i begränsad utgåva och under många år ansågs hörlurarna vara världens bästa. 2015 presenterade Sennheiser HE 1, efterträdaren till de legendariska Orpheus-hörlurarna.

1998: Mikrofonserien evolution lanserades, följt av den trådlösa mikrofonserien evolution 1999. Än idag använder många av världens största stjärnor våra evolution-mikrofoner – en stor succé som vi firade med "20 years of evolution" 2018.

År 2000 var MKH 800 den första studiokondensormikrofonen som omfattade hela frekvensområdet för de nya digitala ljudformaten i ett och samma transduktorsystem.

2005 förvärvade Sennheiser högtalartillverkaren Klein + Hummel.

Daniel Sennheiser, barnbarn till grundaren, började på företaget 2008. 2010 började även hans bror dr Andreas Sennheiser. Båda är aktieägare i företaget.

2009: Sennheiser presenterade HD 800, ett par nya högkvalitativa referenshörlurar.

Radiomikrofonsystemet Digital 9000 introducerades 2012. Det är världens enda digitala trådlösa UHF-mikrofonsystem som kan fungera utan datareduktion.

Den första modellen i hörlursserien MOMENTUM lanserades 2012. Flera trådbundna och trådlösa produkter presenterades på marknaden.

Sedan 2013: Dr Andreas Sennheiser och Daniel Sennheiser leder företaget tillsammans.

2013 tog dr Andreas Sennheiser och Daniel Sennheiser över ledningsansvaret för Sennheiser electronic GmbH & Co. KG. De leder företaget tillsammans och delar på vd-rollen med samma rättigheter utan ansvarsfördelning. Professor Jörg Sennheiser var Sennheisers styrelseordförande från 1996, och han lämnade detta uppdrag 2015.

2014 grundade Sennheiser ett nytt dotterbolag, Sennheiser Streaming Technology GmbH (SST), som utvecklar program- och maskinvarulösningar för strömning.

2016 presenterade företaget ljudteknikprogrammet AMBEO 3D, och samma år lanserades AMBEO VR-mikrofonen. Den första AMBEO-produkten för konsumentmarknaden, AMBEO SMART HEADSET, lanserades 2017. År 2019 lanserades AMBEO Soundbar, en produkt som möjliggör en rumslig ljudupplevelse i 5.1.4- formatet. Läs mer om AMBEO här.

2017 introducerade Sennheiser TeamConnect Ceiling, en takmikrofon för konferensrum som automatiskt spelar in högtalarna i ett rum med hjälp av dynamisk strålformningsteknik.

Den trådlösa mikrofonserien Digital 6000 introducerades 2017.

2019: Sennheiser förvärvade en majoritetsandel i Dear Reality, ett företag som specialiserat sig på rumsliga ljudalgoritmer och VR/AR-ljudprogramvara.

Vårt Huvudkontor

Vårt Huvudkontor

Du är alltid välkommen att besöka vårt huvudkontor. I vår flaggskeppsbutik anordnas lyssningssessioner med produkter som den legendariska HE 1 och vi ger råd om våra produkter. Du kan dessutom boka en rundtur i fabriken för att uppleva vår historia och innovativa miljö.
Mer